Bankkártyás utasbiztosítás tudnivalói


Ha utasbiztosításunkat bankkártyával járó szolgáltatásként kötöttük – dombornyomott kártya választása esetén szinte minden esetben igénybe vehető – utazás előtt feltétlenül szükséges ellenőrizni, mire nyújt a biztosításunk fedezetet. Sajnos a nyaralni indulók nagy része egyáltalán nem tájékozódik arról, hogy a bankkártyával járó biztosítás milyen esetekben és mekkora kártérítést biztosít. Ezek a szolgáltatások általában csak pár napos és rövid távolságú utazások esetén biztosítanak védelmet, például egy ausztriai kiránduláshoz elegendő lehet, egy két hetes külföldi nyaraláson már nem érezhetjük magunkat biztonságban.


Mielőtt útra kelünk, tehát alaposan át kell tanulmányozni a szerződést, meg kell nézni, hogy az adott utasbiztosítás bankkártya fedezettel mekkora kockázati összegre szól, hiszen egy külföldi kórházi kezelés több millió forintra is rúghat, nem beszélve például egy tengeren túli nyaraláskor bekövetkező orvosi ellátásról. A másik nagyon fontos szempont, hogy mely országokra terjed ki, hiszen van olyan biztosítás mely kiterjed az egész világra, de van olyan, amely kizárólag Európában nyújt fedezetet. Egy Európán kívül utazás esetén mindenképpen megéri egy limit nélküli utasbiztosítást kötni, vagy legalább magas limitűt, ezek a konstrukciók akár 50-70 millió forint kárig is viselik a kockázatot. Megtörténhet, hogy ha ilyen helyzetbe kerülünk messze a hazánktól, olyan kellemetlenségek is felmerülhetnek, hogy amíg nem rendezzük az orvosi költségek díját, nem térhetünk haza.

Azt is szem előtt kell tartani, hogy vajon az utasbiztosítás bankkártya fedezettel magában foglal-e különböző sporttevékenységek során bekövetkező kárra vonatkozó kockázatokat, fedezet nyújt-e síbaleset, vagy vízi sporttal járó baleset, sérülés esetére. Amennyiben a bankkártyás biztosításunk erre nem terjed ki, akkor kiegészítő biztosítás érdemes kötni. Arról sem szabad megfeledkezni a szerződés vizsgálatakor, hogy milyen hosszú időre utazunk el, mert az utasbiztosítás bankkártya fedezettel meglehet, hogy csak pár napos útra érvényes. Fontos kérdés a poggyászbiztosítás is, arra is figyelni kell, mekkora mértékű az erre szóló fedezet. Ha például számítógépet, vagy más drága elektronikai cikket viszünk magunkkal, az adott poggyászbiztosítás mellé szintén megéri kiegészítőt kötni.

Az utazók általában nincsenek tisztában azzal a kedvező ténnyel, hogy amikor kimondottan az adott útra kötünk egy utasbiztosítást, de van mellette bankkártyás biztosításunk is, a két külön szolgáltatás fedezete összeadódik. Ez azt jelenti, hogy ha van egy utasbiztosítás bankkártya fedezettel, mely 200 ezer forintos poggyász- és 6 millió forintos egészségügyi fedezetet nyújt, e mellé pedig kötöttünk egy utasbiztosítást, amely 8 millió forintos egészségügyi és 300 ezer forintos poggyászkárig biztosít fedezetet, akkor az út során számolhatunk összesen 500 ezer forintnyi poggyász-, valamint 14 millió forint egészségügyi térítésre.