Módosulhat a cafeteria rendszer

A héten az egyik Fidesz képviselő önálló indítványt nyújtott be, mely többek közt módosító javaslattal él az adómentesen adható munkáltatói lakáscélú hiteltámogatást illetően. A módosítási javaslat lényege, hogy ennek eredményeként a hitelintézetek mellett más pénzügyi vállalkozások is folyósíthassanak lakáscélú hitelt. Így az egyforma helyzetű adósok azonos bánásmódban kell részesüljenek. Ez azt jelenti, hogy azoktól a pénzügyi vállalkozásoktól felvett lakáscélú hitelek törlesztéséhez is adhasson a munkáltató adómentes hiteltámogatást, melyek nem hitelintézetként működnek. Ez ugyanis a mai rendszerben nem működik egyelőre, de van remény, hogy módosulhat a cafeteria rendszer.


A módosító javaslat azt is taglalja, hogy legyen lehetőség abban az esetben is adómentes támogatás nyújtására, hogyha a hitellel érintett lakást a munkavállaló eladja, eladta. Ebben az esetben az lenne a feltétel, hogy a támogatott hitel törlesztése a továbbiakban is az adott munkavállaló személy nevén marad. Ennél a formációnál el lehetne fogadni a méltányolható lakásigény igazolására a már korábban elvégzett vizsgálat okiratának másolata, vagy amennyiben ez nem áll rendelkezésre, abban az esetben a magánszemély a méltányolható lakásigény indoklására kiadhatna egy nyilatkozatot.

Nagyon jó pontja lenne a módosításnak, hogy lehetőséget adna az egyéni vállalkozók részére is a munkavállaló számára adómentes lakáscélú hiteltámogatás költségként való elszámolását. Amennyiben a javaslatban foglaltakat a parlament elfogadja, akkor az új szabályok 2014. január elsejétől visszamenőlegesen is érvényesíthető lenne.