Bonyolult biztosítási rendszer


A gépjárművek tekintetében egyre nagyobb a választék a lehetséges biztosítások tekintetében. A folyamatosan bővülő bonyolult biztosítási rendszer egyre nehezebben átlátható. A biztosítás lényege, hogy egy előre nem látható, nem várt káresemény bekövetkezésekor az anyagi kár ellen nyújtson védelmet. A gépjárműre vonatkozó biztosításoknak különböző fajtái ismertek, így a kötelező biztosítás (KGFB), a Casco biztosítás és a vételár biztosítás (GAP).


A kötelező felelősségbiztosítás megkötése minden gépjármű tulajdonosra, vagy üzembentartóra nézve kötelező, e nélkül a gépjármű nem vehet részt a közúti forgalomban. A Casco biztosítás megléte nem kötelező jellegű, de igen sokat számít egy káresemény, baleset során, ha rendelkezünk vele, hiszen ez a fajta biztosítás a saját hibás károkozás esetére nyújt fedezetet. A legegyszerűbb Casco töréskárra vonatkozik, de minden biztosító társaság kínál kiegészítőket e mellé. Így például egy egyszerű Casco szerződéssel fedezettel számolhatunk elemi károk, idegenkezű rongálás, lopás, üvegkár esetén. A Casco biztosítás nagy előnye, hogy a biztosító egy káresemény során nem vizsgálja, ki felelős a káresemény okozásáért, minden esetben fizet. A fedezet mértéke összefügg a vállalt önrész mértékével.

A vételár biztosítás (GAP) lopás, elemi kár, vagy totálkár esetén megtéríti a gépjármű vételára és a kár kori érték közötti különbséget. A megfizetett összeg mértéke a GAP biztosítás fajától függ. Amennyiben z ügyfél a kártérítés során pénzügyi veszteséget szenved el, a vételár biztosítás kártérítése a szerződésben lefektetett összeg és a biztosító által megfizetett összeg különbözetét fizeti ki. Akár milyen bonyolult biztosítás rendszer is van életben, a GAP-nak igen nagy jelentősége lehet, hiszen a kötelező biztosítás bármely káreseménykor csak abban az esetben térít, ha a kárt egyértelműen nem mi magunk okoztuk.