Milyen szerekkel próbálkozhatunk az otthoni duguláselhárítással?


Mielőtt még a duguláselhárító szakemberhez fordulnánk, érdemes olyan házilagos módszereket bevetni a probléma megoldása érdekében, amelyek sem különösebb fáradtsággal nem járnak, sem pedig sokba nem kerülnek. Már a konyhában is rengeteg olyan anyagot találhatunk, amelyek remekül helyettesíthetik a lefolyótisztító szereket is.


A legnépszerűbb ilyen, amely bizonyára minden háztartásbeli számára ismerős, a szódabikarbóna. Használata a duguláselhárításban rendkívül egyszerű, és még beszerzése sem okoz gondot, hiszen bármelyik boltban hozzájuthatunk, és még sokat sem kell fizetnünk érte.

A szódabikarbónából mintegy öt evőkanálnyit kell feloldani kétliternyi vízben, s ezt a keveréket felforralni. Amint ez megvan, bele kell önteni a lefolyóba, és várni arra, hogy kifejtse hatását. A szódabikarbóna amilyen egyszerű és gyakori szer, a legtöbb háztartási dugulással szemben éppen olyan hatékony tud lenni. Megelőzésképpen is kiválóan használható, ha néhány hetente elvégezzük a műveletet, az hosszú távon is tisztán tarthatja csöveinket.

Még nagyobb hatásfokkal alkalmazhatjuk a szódabikarbónát, ha ecettel párosítjuk. Sokak szerint ez a leghatékonyabb házilagos módszer a duguláselhárításra, a legtöbb szennyeződéssel eredményesen képes felvenni a harcot. A csőbe egy félpohárnyi szódabikarbónát öntsünk legelőször, majd ezt követheti egy egész pohárnyi ecet. A keverék habzani fog – amikor ez abbamaradt, öblítsük le az egészet nagyobb mennyiségű forró vízzel. Ezt követően néhány percet várjunk, majd hideg vízzel is bőségesen öblítsük át a csöveket. Ha ezzel a módszerrel nem járunk sikerrel, már kezdhetünk gondolkodni azon, hogy szerelőt hívjunk.

Próbálkozhatunk még az ecet-konyasó párossal is. Ekkor félpohárnyi sót öntsünk a lefolyóba, s ezt öntsük nagyon két teljes pohárnyi forró ecettel. Ezt követően jöhet a már ismert forró víz-hideg víz rutin. Ha ez nem vezet eredményre, bevehetjük a keverékbe a szódabikarbónát is. Ebből a lefolyóba öntés előtt egy pohárnyit keverjünk el ugyanennyi konyhasóval, majd vegyítsük félpohárnyi ecettel, és így öntsük a lefolyóba, majd kétliternyi, forrásban lévő vizet is küldjünk utána. Ha ez megvolt, jöhet a forró víz nagyobb mennyiségben, amíg teljesen meg nem tisztul a lefolyó.

Hatékony lehet még a trisó is, amelyből egy egész flakonnyit önthetünk a csőbe, és egy éjszakán át állva hagyva megoldhatja problémánkat. Amennyiben ezek a praktikák nem járnak sikerrel, tárcsázzuk a szakembert – talán javasol még házilagos módszert, de az is meglehet, hogy a helyszínre kiszállva diagnosztizálja és hárítja el a makacs dugulást.